четвер, 31 березня 2011 р.

Центру "Ла Страда-Україна" - 13 років!


Громадська організація "Центр "РОДІС" щиро вітає всіх розумних, мудрих, чарівних правозахисниць центру "Ла Страда-Україна"!


31 березня 2011 року виповнюється тринадцять років із дня реєстрації Міністерством юстиції України Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна" http://www.la-strada.org.ua/ Для громадської організації - це вже солідний вік. Від заснування до сьогодні чимало було зроблено, впроваджено, досягнуто, і робота, безумовно, продовжується.



Хроніка діяльності організації протягом 13 років, підготована президентом центру "Ла Страда-Україна" Катериною Левченко:

1997 - ми почали працювати як частина міжнародної програми "Ла Страда" "Попередження торгівлі жінками в країнах Центральної та Східної Європи". Відкрили "гарячу лінію". Провели перше дослідження з проблеми в Україні спільно з МОМ.

1998 - провели перший національний семінар "Взаємодія органів влади та громадських організацій по формуванню національних механізмів запобігання торгівлі людьми", розробки якого були покладені в основу формування першої державної програми в цій сфері.

1999 - працювали спільно з Міністерством сім'ї та молоді, іншими державними структурами, міжнародними та громадськими організаціями лобіювали прийняття Національної програми запобігання торгівлі жінками та дітьми, яка й була затверджена постановою Кабінету Міністрів України у вересні цього року. Розпочалася співпраця з ОБСЄ зі створення та підтримки регіональних "гарячих ліній" з протидії торгівлі людьми на базі партнерських громадських організацій у Харкові, Ужгороді, Тернополі, Одесі, Луганську.

2000 - почала працювати лекторська група Центру "Ла Страда-Україна", яка в 2010 році переформатувалася в Національну тренерську мережу. Вона стала важливою частиною організації превентивної та освітньої роботи в багатьох регіонах України. Взяли участь у Конференції ООН в Палермо, на якій була прийнята Конвенція ООН по боротьбі із транснаціональною організованою злочинністю та додаткові протоколи до неї, в тому числі, Протокол по боротьбі з торгівлею людьми, особливо жінками та дітьми, та покарання за неї.

2001 - видано навчально-методичний посібник "Запобігання торгівлі людьми" спільно із Міністерством освіти та науки України.

2002 - "Гаряча лінія" центру "Ла Страда-Україна" стала Національною та безкоштовною для телефонуючи з усієї території України за сьогодні відомим номером 0-800-500-225.

2003 - Провели перший внутрішній тренінг зі стратегічного планування, який став традиційним та щорічним заходом.

2004 - Активна діяльність центру з лобіювання необхідності приєднання України до Факультативного протоколу по боротьбі з торгівлею людьми, особливо жінками та дітьми, та покарання за неї завершилась успіхом і Верховна Рада ратифікувала протокол! У листопаді цього ж року в Центрі запрацювала друга Національна "гаряча лінія" із запобігання насильству та захисту прав дитини, безкоштовна для телефонуючих, із номером 0 800 500 335. Створена Міжнародна Асоціація Ла Страда, засновником якої була і "Ла Страда-Україна". Отримано нагороду МТV FREE YOUR MIND AWARD.



2005 - Створена Всеукраїнська мережа громадських організацій проти комерційної сексуальної експлуатації дітей, членом і координатором якої з 2008 року "Ла Страда-Україна". Мережа стала членом ЕКПАТ - Всесвітньої організації по боротьбі із дитячою проституцією, порнографією та торгівлею дітьми.

2006 - Активна робота із вдосконаленню законодавства, перш за все у сфері попередження насильства в сім'ї, розробка та внесення змін до нього. Лобіювання їх проходження. Завершилися успіхом у 2008 році.

2007 - Поява нових напрямків роботи центру, в тому числі і моніторинг роботи ізоляторів тимчасового утримання в складі мобільних груп, створених при МВС України.

2008 -"Ла Страда-Україна" стала членом Української Гельсінської Спілки з прав людини.

2009 - Відкрита електронна "гаряча лінія" з реагування на випадки дитячої порнографії в Інтернеті - internetbezpeka.org.ua



2010 - Перша судова справа, розпочата Центром "Ла Страда-Україна" за фактом порушення прав жінок та гендерної дискримінації та відразу проти прем'єр-міністра України. Міжнародна асоціація Ла Страда стала спостерігачем при ЕКОСОС (ООН).

2011 - Впровадження корекційних програм роботи з кривдниками, розбудова ефективних механізмів оскарження та захисту від гендерної дискримінації, боротьбі із сексизмом та дискримінацією в рекламі, моніторинг державної політики, ведення та супровід судових справ потерпілих від насильства в сім'ї та торгівлі людьми, компенсації потерпілим, проведення досліджень, участь в соціальній кампанії до Євро-2012 "Давай разом!", протидія дитячому сексуальному туризму, навчання державних службовців, підвищення власної кваліфікації.

0 коммент.:

Дописати коментар