неділю, 7 лютого 2021 р.

Відбулося 12-те заняття БКУМ у Горішніх Плавнях

6 лютого відбулося 12-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях. Спілкувалися у форматі онлайн – у відео-кімнаті Мessages Facebook.

Після обміну новинами перевірили виконання домашнього завдання. Йшлося про неологізми, омоніми та антоніми.

Також повторили правила вітання (доброго ранку, добрий день, добрий вечір) і розібралися з відмінюванням слів: мати, мама, матуся, ненька.

Задля викорінення суржику скористалися експрес-уроком  О.Авраменка, з’ясувавши, як слід правильно говорити – «творог» чи «сир». Вправлялися у синхронному перекладі слів – як індивідуально, так і колективно.

У рамках підготовки до написання диктанту дізналися про те, як правильно писати префікси з «е», «и» та «і» (у префіксах пре-, при-, прі, пере-).

Розпочали вивчення теми «Наголос». Зокрема, йшлося про те, як змінюється значення слова при зміні наголосу (наприклад, оргАн – Орган, дорогА – дорОга).

Домовилися, що наступне заняття відбудеться в суботу 20 лютого о 16.00 у форматі онлайн.

Домашнє завдання:

  1.         Опрацювати тему «Наголос».
  2.         Створити речення зі словами: «п’ята», «сім’я», «замок», «приклад», «тріска», «збігати», «лапки», «склади», змінивши наголос і, відповідно, значення.
  3.         Дібрати приклади слів із подвійним наголосом.
  4.         Дібрати одне-два слова, де наголос падає на перший склад (наприклад, «бАтько»), на другий склад (наприклад, «дочкА»), на третій склад (наприклад, «припорОшений»), на четвертий склад (наприклад, «переглядАти»).
  5.         Дібрати рими до слів «мати», «мама», «матуся», «ненька» і створити одну поетичну строфу (чотири рядки).
  6.         Підготувати анотації прочитаних книг.

0 коммент.:

Дописати коментар