середа, 13 січня 2021 р.

Відбулося 10-те заняття БКУМ у Горішніх Плавнях

9 січня відбулося 10-те заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях. Працювали у форматі онлайн (відео-кімната Мessages Facebook).

Обмінялися святковими вітаннями та обговорили проблему психологічного комфорту мовця, а також уникання вітальних кліше тощо.

Перевірили виконання домашнього завдання, закріпивши тему «Апостроф». Розглянули правила використання префіксів «С», «З» (кафе «Птах»), а також  префіксів «РОЗ», «БЕЗ», «ЧЕРЕЗ» – допомогли практичні вправи.

Вивчали тему «Прикметник», йшлося про якісні, відносні та присвійні. Вчилися утворювати ступені порівняння в якісних прикметниках. Розбирали поширені помилки. Зокрема, тепер слухачі знають, що слово «самий» для ступенювання прикметників не використовується в українській. Натомість знають інші шляхи порівняння.

Окрім цього, торкнулися питання про переносне значення прикметникових словосполучень, а також форми коротких прикметників. Розглянули тему синонімії – у прикметниках.

Практикували використання числівників на позначення часу. З’ясували значення слів «відношення» і «ставлення» та доречність їхнього використання. Не забули й про анотації прочитаних книг і переглянутих фільмів українською.

Домашнє завдання на наступне заняття, що відбудеться 23 січня в режимі онлайн:

1. Скласти текст-опис, використовуючи прикметники і синоніми до них; задіяти якісні прикметники зі ступенями порівняння (усі варіанти).

2. Провідміняти числівники: 55, 168.

3. Анотації прочитаних книг і переглянутих фільмів українською.

Наступне заняття відбудеться у суботу 23 січня. Попередньо домовилися, що його початок буде о 16.00 – почекаємо думки усіх слухачів. Тому точний час початку заняття буде зазначено в оголошенні перед 23 січня.

0 коммент.:

Дописати коментар