неділю, 29 листопада 2020 р.

Відбулося 7-ме заняття БКУМ у Горішніх Плавнях

28 листопада у форматі онлайн відбулося 7-ме заняття Безкоштовних курсів української мови у Горішніх Плавнях. Спілкувалися у відео-кімнаті Мessages Facebook.

Звітували про результати самоосвітньої роботи з вивчення української під час канікул, оголошених у зв’язку з карантинними обмеженнями через COVID-19.

Виступили усно з творами «Як я провів канікули». З’ясували, що слухачі самостійно займалися перекладами, вивченням нових розвивальних технологій (зокрема, Глена Домана), познайомились із творчістю співачки Росави (розвивальні дитячі пісні); зробили анотації книжок («Пригоди мумі-тролів» Туве Янсон, «Дві обручки» Ніни Фіалко, «Політ ворона. Доля отамана» Ганни Ткаченко).

Вшановуючи пам’ять жертв Голодомору, висловили своє ставлення до цієї страшної трагедії українського народу. Зокрема, розповіли про спогади старшого покоління в сім’ях щодо жахіть, спричинених голодом тощо.

Враховуючи новий формат онлайн-заняття, прояснили для себе написання іншомовних слів, зокрема слова «онлайн» та похідних складних слів. Також ішлося про слова з першим іншомовним компонентом анти-, віце-, екс-, контр-, лейб-, обер-, штабс - – за новим правописом

Повторили правило вживання іменників чоловічого роду однини із числівниками «два», «три», «чотири» (схема: 2, 3. 4 - И,І,Ї).

З’ясували, завдяки яким суфіксам утворюються фемінітиви в українській мові, практикувалися в цьому.

Влаштували дискусію стосовно питання негативних явищ у мові – вислухали арґументацію, приклади, самокритику.

Домовилися, що наступна зустріч відбудеться 12 грудня о 14.00 – також у режимі онлайн (у відео-кімнаті Мessages Facebook).

Домашнє завдання:

  1. Знайти у новому правописі правила написання іншомовних слів.
  2. Скласти по одному реченню зі словами: «килим», «палець», «рюкзак», «комп’ютер», «міністр», «автобус», поєднавши їх із числівниками «два», «три», «чотири».
  3. Скласти п’ять речень зі словами: «топмодель», «преміумклас», «вебсторінка»,» ексміністр», «контрнаступ».
  4. Знайти у новому правописі правила щодо вживання фемінітивів. Скласти із ними п’ять речень. Сформувати і висловити власну думку про це мовне явище.
  5. Скласти віршоване вітання до прийдешнього Дня святого Миколая (можна про мову).


0 коммент.:

Дописати коментар