суботу, 28 листопада 2020 р.

21 листопада День Гідності та Свободи

21 листопада у Кременчуці відбувся мітинг, присвячений Дню Гідності та Свободи. Люди зібралися, щоб вшанувати пам'ять про події на Майдані 2013 року, з яких почалася Революція Гідності. 


Нагадаємо, що з 2014 року День Гідності та Свободи набув статусу державного свята. Указом 5-го президента України Петра Порошенка була закріплена його дата 21 листопада - день, коли в 2013 році на Майдан Незалежності в Києві вийшли перші мітингувальники. Почалося тривале і виснажливе протистояння українців і влади, яке коштувало життя багатьом українцям – героям Небесної Сотні.

Масові акції протесту викликало небажання президента Віктора Януковича та уряду Миколи Азарова підписувати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Процес єввроінтеграції на той момент було  зупинено. Натомість влада рухала країну до митного союзу з РФ, який в народі прозвали «тайожня». Дії президента Януковича та його оточення викликали обурення українців, які вийшли відстоювати європейські цінності на Майдан Незалежності.

Простистояння посилилося, коли в ніч з 29 на 30 листопада силовики силоміць розігнали людей на Майдані. Влада пояснювала це тим, що мітингувальники заважали встановлювати новорічну ялинку. Почалося тривале і виснажливе протистояння українців і влади, яке коштувало життя багатьом українцям – героям Небесної Сотні.






0 коммент.:

Дописати коментар