суботу, 1 серпня 2020 р.

Грудне вигодовування - це непросто! Переваги, проблеми, поради

З 1 до 7 серпня триватиме тиждень грудного вигодовування. Грудне молоко — найкраще харчування для немовлят. Це як ідеальний шейк, де поєднані усі необхідні вітаміни, білки та жири, необхідні для розвитку дитини. А ще — антитіла, які допомагають дитині боротися з вірусами та бактеріями. https://wb.md/3hVCPDz
До переваг грудного вигодовування часто помилково додають ефект контрацепції, однак це не надійний спосіб запобігти небажаній вагітності. Тож якщо ви не плануєте наступну дитину — завжди користуйтеся засобами контрацепції, які ви обрали разом із лікарем.
Грудне вигодовування — це найбільш надійний, найбільш безпечний та найбільш доступний спосіб годування дитини. Але, не найбільш простий. Не кожній мамі грудне вигодовування дається одразу.
Буває, що жінка і дитина мусять звикати й пристосовуватися одне до одного кілька місяців. І це також нормально — ніхто не народжується з навичками, вони здобуваються в ході життя. З грудним вигодовуванням так само.
Тому в перші тижні життя малюка мамі, як ніколи потрібна підтримка. Передусім — тата дитини, партнера, батьків та близьких людей. Але також і суспільства, яке має здорове ставлення до грудного вигодовування.
Сьогодні ділимося найбільш поширеними проблемами грудного вигодовування, а також порадами, як можна їх вирішити. Якщо ви годуєте грудьми та стикалися з цим — знайте, що ви не самі це переживаєте та у вас все вийде. 💪💪💪
 Біль або тріщини сосків
Правильне прикладання дитини до грудей — мистецтво, яке не завжди вдається опанувати в перші дні чи навіть тижні життя малюка. Поки ви вчитеся — ваші соски можуть потерпати від нового челенджу у вигляді висячого на них годинами малюка. Вони можуть боліти, тріскатися та кровоточити. Якщо таке трапляється — не терпіть. Зверніться до консультанта з грудного вигодовування. Це може бути акушер в пологовому або педіатр дитини. Запитайте вашого сімейного лікаря, якщо не знаєте з чого почати пошуки. Консультант проведе якийсь час з вами та дитиною, подивиться, як ви її годуєте, визначить проблему і навчить, як її уникати. https://bit.ly/39ESm7v
 Дитина не може правильно захопити сосок
Якщо годування болісне, триває години поспіль, дитина поводиться неспокійно, набирає мало ваги та не виглядає задоволеною після годування, можливо, вам слід налагодити правильне прикладання до грудей. Найкраще допоможе розібратися консультант з грудного вигодовування, але ви можете спробувати самі, скориставшися цими порадами.
👉 Дуже важливо, щоби дитина відкривала рот широко
👉 Вона має захопити сосок повністю, включно з ареолою
👉 Нижня губа дитини має бути вивернута назовні
👉 Ніс не має впиратися в груди
👉 Вам не повинно бути боляче під час годування.
Більше про те, як налагодити прикладання, читайте тут: https://bit.ly/3g94j80
 Вам здається, що молока не вистачає
Коли ви вперше починаєте годувати грудьми, ви можете переживати, що ваша дитина не отримує достатню кількість молока. Мине трохи часу, перш ніж ви відчуєте впевненість, що ваша дитина наїдається.
Ось ознаки, які вам допоможуть зрозуміти, чи вдосталь висмоктує ваш малюк:
🔹Ви можете чути і бачити як дитина ковтає
🔹Дитина під час годування поводиться спокійно і розслаблено
🔹Після закінчення годування ваша дитина самостійно відпускає груди
🔹Рот дитини виглядає вологим після годування
🔹Підгузки дитини важкі, сеча прозорого кольору без різкого запаху
🔹У перші два тижні немовлята можуть втрачати вагу і це нормально. Але потім вага має збільшуватися щомісяця.
Більше ознак читайте тут: https://bit.ly/2X8L1rT
 Важливо. У перші дні життя малюка, молока й не мусить бути багато. Рідина, яку виробляють груди в ці кілька днів, називається молозиво. Вона густої консистенції та зазвичай золотисто-жовтого кольору. Це дуже концентрована їжа, тому вашій дитині на кожне годування її знадобиться зовсім небагато — приблизно одна чайна ложка. При цьому дитина може захотіти їсти часто, можливо, щогодини. https://bit.ly/3gdiV6z І це все не означає, що молока мало. Це нормальний процес. Поступово ваші груди почнуть виробляти більше молока і дитина їстиме рідше, а смоктатиме довше.
Чим частіше ви годуватимете дитину, тим більше молока у вас з’явиться. Годуйте малюка на вимогу — щоразу, коли він просить. Годування по годинах, наприклад, кожні 3-4 години, це застаріла порада, яка не принесе користі ані вам, ані дитині.
 Ви відчуваєте біль у грудях
Існує ціла низка причин, чому груди можуть боліти. Ось найбільш поширені з них:
 Нагрубання молочних залоз
У перші кілька днів після пологів ви можете відчувати дискомфорт в грудях через надходження молока. Це фізіологічний процес та з часом, коли ваші молочні залози налаштуються на точну кількість молока, яка потрібна вашій дитині, дискомфорт зникне. Для цього необхідно якомога частіше прикладати дитину до грудей.
Також нагрубання може статися, якщо ви тривалий час не годуєте дитину. Або якщо вам не вдається налаштувати правильне прикладання й дитина не висмоктує молоко з грудей.
Щоб полегшити неприємні відчуття, годуйте дитину якомога частіше, під час годування масажуйте груди, перед годуванням прийміть душ чи прикладіть теплий компрес (це стимулюватиме виток молока, тому важливо одразу прикласти дитину до грудей), після годування — застосуйте холодний компрес, щоби зняти набряк, чергуйте груди і змінюйте позиції під час кормління, щоби дати можливість поступати молоку з усіх ділянок грудей. https://bit.ly/39ISX8h
Якщо за кілька днів біль не пройшов — зверніться до консультанта з грудного вигодовування та разом ви знайдете причину проблеми.
 Блокування молочних протоків
Ви можете відчути невелике ущільнення в одній з грудей. При натисканні на цю ділянку може боліти або ви помітите там почервоніння. Це може означати, що один з молочних протоків закупорився.
Що допоможе: годуйте частіше саме тією груддю, яка болить, прийміть теплий душ, щоби стимулювати потік молока та робіть легкий масаж ураженого місця у напрямку до соска під час годування дитини. Важливо не припиняти годувати — так ви швидше вирішите проблему. Не одягайте тісний бюстгальтер та інший одяг, який заважатиме молоку вільно протікати у ваших грудях. В жодному разі не ігноруйте негативні симптоми, інакше вони можуть призвести до маститу. Якщо протягом доби вам не стає легше — зверніться до фахівця. https://bit.ly/3feC6v7
 Мастит — запалення молочних залоз
Під час маститу відчувається біль і запалення у грудях, але крім цього — неприємні симптоми відчуваються в усьому тілі. Найбільше це схоже на симптоми грипу: груди болять і дуже чутливі до дотиків, відчуття втоми, висока температура, може хотітися плакати.
Важливо продовжувати годувати грудьми — так ви прискорите одужання. Більше відпочивайте та поспіть, якщо можете. Тепла ванна чи душ можуть допомогти. Поговоріть зі своїм лікарем, адже вам можуть знадобитися ліки, зокрема антибіотики.
Більше про те, чому може виникати біль під час грудного вигодовування читайте тут: https://bit.ly/3feC6v7
За ідилічною картиною з мамою та немовлям на руках нерідко стоїть безліч складнощів та навіть болю. І це не обов’язково біль у грудях. Багатьом мамам знайомий біль у спині чи в інших частинах тіла через тривале сидіння/лежання у незручній позі. Намагайтеся протягом дня змінювати позицію, сидіти зручно та з прямою спиною, підкладати під спину подушку або ж придбайте спеціальну подушку для годування, куди можна класти немовля.
Багато мам не витримують ці перешкоди та припиняють годувати дитину грудьми. Тому всім мамам маленьких дітей так потрібна допомога та підтримка. Звісно, можна сказати “Соррі, груди є лише в тебе” і піти по своїх справах. Але також можна запропонувати поносити немовля, доки мама відпочиває або робить корисні фізичні вправи.
Поділіться з ними цим текстом і, якщо можете, будь-якою іншою допомогою. Немає труднощів, яких неможливо подолати, якщо заручитися знаннями та підтримкою.

Джерело: Уляна Супрун

0 коммент.:

Дописати коментар