понеділок, 4 листопада 2019 р.

Творча зустріч із письменником з нагоди Дня української писемності та мови


9 листопада на позачерговому занятті Безкоштовних курсів української мови в Горішніх Плавнях відбудеться творча зустріч із місцевим письменником Володимиром Ковпаком – відомим не лише у нашому місті, а й на теренах нашої області й інших регіонів України.

Фахівці літературознавства вважають його унікальною особистістю на творчому небосхилі Полтавщини. Він талановите пише історичну прозу, надаючи особливого значення красі слова.

Пише українською – плекає її у своїх творах, викохуючи кожен рядок, кожне слово. Здатність заворожити словом, змусити замислитися, надихнути на вчинок, зумовити співчуття чи радість, захопити сюжетом так, щоб читалося від вечора аж до ранніх зірок – то все і є письменницький талант.
Володимир Ковпак – член Полтавської спілки літераторів, має численні публікації у всеукраїнських літературних збірках та в науково-популярних виданнях України.

Він визнаний подвижник української історії і культури, володар цілої низки літературних премій. Дипломант літературно-мистецької премії імені Володимира Малика - за історичну повість "Отаман Леонтій Свічка". Лауреат літературної премії імені Леоніда Бразова - за повість «Келебердянський вій», всеукраїнської премії імені Михайла Чабанівського - за книгу «Перекотидоля», а також літературної премії імені Самійла Величка - за історико-пригодницький роман «Тінь гетьмана». Цей роман нагороджений також міжнародними літературними преміями фундації Вільного Українського Університету (Нью-Йорк, США) та фонду Воляників-Швабінських за роман «Тінь гетьмана» як кращий твір з україністики.

Одним з головних героїв роману «Тінь гетьмана» є Іван Мазепа - один із найвидатніших українських гетьманів. Володимир Ковпак у своєму творі не відбілює його ґанджі і не очорнює його чеснот. Літературні експерти зазначають, що письменник змалював свого гетьмана, вміло синтезувавши історичні та літературні потрактування образу Мазепи.

Народився Володимир Ковпак на Черкащині, школу закінчив у Пирятині, студентські роки провів в Умані та Полтаві. Викладати думки на папері почав із юності, від того часу і торує письменницькою стежкою. Досліджував історичні події 1709 року, відтворив їх на сторінках повісті «Отаман Леонтій Свічка». Зібраних матеріалів вистачило і на книги «Келебердянський вій», «З пітьми віків» та «Тінь гетьмана».
У нашому місті Володимира Васильовича знають не лише як письменника, а й як лікаря. Адже він 25 років працював заступником головного лікаря міської лікарні з медичної частини. Всього ж роботі в міській галузі охорони здоров’я присвятив майже 40 років.

Творча зустріч із Володимиром Ковпаком відбудеться з нагоди Дня української писемності та мови. Запрошуємо не лише нинішніх слухачів БКУМ, а й усіх охочих!

0 коммент.:

Дописати коментар