неділю, 16 вересня 2018 р.

За слідами акції, присвяченої Всесвітньому дню прибирання

Дещо про міську акцію прибирання, що відбулась 15 вересня. Вона проходила одночасно (в один день і час) у нашому місті та ще у 5-х містах і 15-ти районах Полтавської області, а також в інших областях України та в понад 150 країнах світу. 

Це був не «совковий суботник» (як називають її деякі містяни), а міжнародна соціально-екологічна акція «Всесвітній день прибирання» («World Cleanup Day»). Її спеціально проводять для залучення пересічних громадян, аби вирішити проблему неправильного поводження з відходами, створення умов для розвитку волонтерства.


У міській акції в Горішніх Плавнях взяли участь 61 людина (дорослі та діти). Прибирати планували навколо стежини, що веде від проїжджої частини вулиці Строни до садових товариств «Мічурінець» та «Будівельник». 


З одного боку стежини - паркан будівельного відділення ВПГБУ (колектив училища прибрав сміття понад своїм парканом напередодні), з іншого боку – гуртожитки №2 та №3, будівля колишнього хлібозаводу, занедбані гаражі («самозахват»). 

Далі стежина пролягла через територію гаражного товариства №1 до залізниці, через яку люди йдуть у садові товариства і назад. 

Учасники акції були об’єднані в 4 групи. Сміття зібрали 233 пакети, в т.ч. 17 мішків зі склом, Після завершення акції все сміття вивезли працівники КП «СпецЕко». 



Трохи про саме прибирання. З наявних 4-х груп учасників акції 3 групи, в яких були і діти, прибирали територію від проїжджої частини вулиці Строни до гаражного товариства №1. 


Через те, що там перед залізницею знаходиться не просто розкидане сміття, а стихійне сміттєзвалище, в цьому секторі працювала 1 група учасників акції – чоловіки. Серед них були пересічні громадяни, представник сектору екології та озеленення ДЖКГ і представники КП «СпецЕко». 

Працювали лопатами майже 2 години, навантажили пакетами зі сміттям половину великого причепа трактора, але звалище зменшилося лише на зовсім не набагато. Вручну прибрати це сміттєзвалище в рамках акції виявилося нереально, потрібна була спецтехніка. Хоч акція і завершилася в суботу, та з понеділка спробуємо вирішити цю проблему і сподіваємося, що за кілька днів це сміттєзвалище зникне. 

До речі, оплачувати вивіз сміття мають власники територій, де воно знаходиться. Комунальники заради міської акції прибирання вивозили сміття коштом свого підприємства, за що ми їм дуже вдячні.

І тут постає питання – чи не накидають там знову сміття несумлінні містяни, які ходять повз це місце? Питання риторичне, на жаль.


Після завершення акції учасники, які ще залишалися на місці прибирання, поділилися враженнями і думками щодо попередження подальшого засмічення даної території. Були пропозиції штрафувати порушників, встановити сміттєві урни понад стежиною, влаштувати на цій території сквер з дитячими гірками/гойдалками та інші. Діти, які були присутні на обговоренні, радісно підтримали ідею скверу та дитячих забавок, а ще запропонували встановити таблички «Смітити заборонено». 


P.S. Вже після завершення акції люди пропонували більш кардинальні заходи, в т.ч. «заварити прохід від залізниці на територію гаражного товариства».
На першому фото - сміттєзвалище, про яке йшлося вище, на інших - кадри прибирання на цьому ж місці.










0 коммент.:

Дописати коментар