четвер, 7 червня 2018 р.

Полтавський гінеколог розповіла про приховані проблеми у дівчат


Вади розвитку статевих органів тривалий час можуть нічим себе не проявляти і складають всього 2-4% від усіх вад внутрішньоутробного розвитку. Але вони є однією з причин безпліддя та невиношування вагітності. 
Лікар-гінеколог дитячого поліклінічного відділення №1 Полтавської міської лікарні №1 Ксенія Кабановська розповіла про проблеми розвитку геніталій та яких наслідків варто остерігатись


Аномалії статевих органів виникають під впливом патологічних умов внутрішньоутробного середовища. Деякі дослідники вважають, що на це впливає багатофакторне успадкування. Патологічні умови внутрішньоутробного середовища знижують стійкість генома до патологічних факторів навколишнього середовища або прискорюють прояв уже наявних дефектів генотипу. 
Матері дівчат з вадами розвитку статевих органів часто неповноцінно харчуються, мають патологію вагітності — гестози, інфекції в ранні терміни гестації, професійні шкідливості, вживають фармакологічні препарати, мають шкідливі залежності (куріння, алкоголь тощо).


– Вади розвитку матки та піхви є наслідком відхилення від правильного розвитку мюллерових протоків в ембріональному періоді. Порушення розсмоктування загальної стінки протоків до подвоєння матки і піхви. Незлиття мюллерових протоків з урогенітальним сінусом веде до різних ступенів аплазії або атрезії піхви, – пояснює лікар. – Виявлення проблем припадає на певні, обмежені у часі, періоди: новонародженість (урогенітальний сінус), початок менструації (різні атрезії), початок статевого життя.

Варто пам’ятати, що несприятливі фактори можуть впливати не тільки на формування геніталій, а й інших органів. Тому разом з вадами статевих органів можуть виявитись вади сечовивідної системи, наприклад нирок, кишечника, кісток тощо. Для встановлення точного діагнозу необхідні урологічне, хірургічне та генетичне обстеження.


Відсутність органу, відсутність частини органу та недорозвинення – основні типи вад.


Аномалія, яка зустрічається найчастіше – атрезія дівочої пліви, а простіше – відсутність отвору у ній. Як правило, виявляється з початком менструації, інколи раніше – під час профілактичних оглядів. Через відсутність природного виходу, менструальна кров накопичується, що призводить до розвитку гематокольпосу, ускладнюючись гематометрою, гематосальпінксом. Здається, що менструації відсутні, а у місцях скупчення крові з’являється біль. 
Інколи трапляється атрезія піхви – виникає при порушенні формування піхвової трубки. Теж має місце накопичення менструальної крові вище місця атрезії. Виявляється пізніше, ніж атрезія дівочої пліви, через складність для діагностики. Бувають атрезії каналу шийки матки. Лікування усіх атрезій тільки оперативне.


Скарга на відсутність менструації у належному віці може вивести на ще одну аномалію – аплазію матки та піхви. Це відсутність самої матки і піхви. Лікарі можуть створити піхву, але відновити репродуктивну функцію у такому випадку неможливо.


Існує і така аномалія, яку виявляють тільки з початком статевого життя, точніше вона стає перешкодою цьому – перетинка піхви. Це повздовжня перетинка, яка ділить піхву на дві половини, і стає проблемою у дорослому віці. Вирішують проблему хірургічним шляхом – перетинку видаляють.


Зустрічається серед вад подвоєння матки – повне і неповне. При повному подвоєнні дівчинка живе без скарг на самопочуття з… двома матками і двома піхвами, при чому вони можуть функціонувати нормально і вада виявляється випадково. 
При неповному подвоєнні піхва одна, а маток може бути дві або одна дворога. Наявність дворогої матки може порушувати репродуктивну функцію. Можливі навіть атрезії каналу однієї з маток. Це найскладніший випадок для діагностики.


Вади розвитку яєчників, переважно, є наслідком генетичних аномалій. Зокрема, синдром Шерешевського-Тернера за якого відсутня одна статева хромосома. Серед вад яєчників трапляється агенезія (відсутність), гіпоплазія (недорозвинення), дисгенезія (неправильний розвиток).


– Виявити аномальний розвиток геніталій можна під час гінекологічного огляду, а також за допомогою ультразвукової діагностики. Дуже важливо своєчасно виявити проблему, тому профілактичні огляди для дівчат мають велике значення, – наголошує Ксенія Кабановська.

0 коммент.:

Дописати коментар