середу, 28 березня 2018 р.

Про механізм надання пільг на проїзд у готівковій формі


Кабмін прийняв постанову №197. У ній йдеться про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду в усіх видах транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах (крім залізниці).

На сьогоднішній день наявна різниця в еквіваленті отриманих пільг на проїзд серед пільговиків, які мешкають в міській та сільській місцевості. Наявна обмеженість користування пільгами осіб з інвалідністю, які потребують матеріальної допомоги.
В органах соціального захисту населення ведеться персоніфікований облік осіб на базі Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Право на пільги з проїзду відповідно до законів мають 10 категорій, це 133 тисячі пільговиків, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України – пенсіонери за віком, яких в області 293 тисячі.

Дія постанови КМУ поширюється на окремі категорії осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, а саме:

  • осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1,
  • учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 2,
  • дітей віком від шести років, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою,
  • учасників бойових дій,
  • осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни,
  • дітей віком від шести років з багатодітних сімей,
  • ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Держспецзв’язку,
  • батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби,
  • осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю віком від шести років та осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю,
  • реабілітованих осіб, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами.

Полтавщина єдина в Україні запровадила адресне відшкодування пільг на проїзд для 10-ти категорій населення. Для цього діє відповідна обласна програма. Йдеться про пасажирські перевезення на міжміських та міжобласних маршрутах на відстань понад 50 кілометрів. У 2017 році 8,2 тис. пільговиків отримали відшкодування своїх поїздок на суму близько 1,9 мільйона гривень. На 2018 рік в обласному бюджеті закладена 2 мільйона гривень.

0 коммент.:

Дописати коментар