пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Допомога на дітей одиноким матерям у 2018 році


Постановою КМУ від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» встановлено порядок призначення допомоги на дітей одиноким матерям.

Кому надається допомога

Допомога надається одиноким матерям; одиноким усиновлювачам; матерям (батькам) у разі смерті одного з батьків (які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію) та які мають дітей віком до 18 років. Якщо діти навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Розмір допомоги з 1 січня 2018 року

З 1 січня 2016 року допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 01.01.2018 року прожитковий мінімум становить:

- для дітей віком до 6 років – 1492 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 1860 грн.;

- для дітей віком від 18 до 23 років за умови навчання – 1762 грн. (в розмірі, як для працездатних осіб).

Як визначається середньомісячний сукупний дохід сім’ї

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу визначається: як сума доходів всіх членів сім’ї за 6 місяців поділена на 6 та на кількість членів сім’ї. При цьому до сукупного доходу сім’ї не включається розмір допомоги на який визначається право.

Хто включається до складу сім’ї

До складу сім’ї включаються: чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації і не мають власних сімей незалежно від місця проживання та реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв'язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. Не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Перелік документів, необхідних для отримання допомоги

Для визначення права на призначення допомоги до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання) подаються наступні документи:

- заява та декларація про доходи та майновий стан (бланки яких одержите в управлінні соціального захисту населення);

- копія свідоцтва про народження дитини;

- довідка про проживання дитини з матір'ю, видана за місцем проживання сім'ї;

- довідки про доходи усіх членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення.

Одинокі матері при первинному зверненні надають витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом РАЦС із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису пронародження дитини відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України. Усиновлювачі - копію рішення про усиновлення. Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків - копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про неотримання пенсії в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Додаткову інформацію можна отримати за адресою: вул. Миру,29 або за телефонами: 44-578, 068-830-37-50, 066-321-67-43.

Заступник начальника УСЗН Горішньоплавнівської міської ради І.В.Дерев’ягіна

0 коммент.:

Дописати коментар