понеділок, 27 лютого 2017 р.

Першокласників із ЗПР не будуть відправляти на навчання до інтернату


Затримка психічного розвитку (повільний темп вдосконалення деяких психічних функцій: мислення, емоційно-вольової сфери, уваги, пам’яті) десятки років була тавром для тисяч школярів, у яких відбирали можливість повноцінно жити у родині і відправляли у школи-інтернати за десятки, а іноді і сотні кілометрів.



Міністерство освіти і науки України зробило прорив у забезпеченні прав та інтересів дітей з ЗПР, адже з 1 вересня 2017 року припиняє набір учнів до підготовчих та перших класів спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей із затримкою психічного розвитку і РОЗПОЧИНАЄ ПРИЙОМ таких дітей у спеціальні та інклюзивні класи загальноосвітніх закладів. Відповідну постанову було затверджено у жовтні, на засіданні Кабінету Міністрів України.



Всього в Україні діє 23 такі школи-інтернати, де навчається 3163 учні. А у спеціальних та інклюзивних класах загальноосвітніх шкіл вже навчається 5618 дітей із затримкою психічного розвитку.



На перший погляд, це непомітний крок, але він позитивно вплине на подальший розвиток інклюзивних послуг для інших дітей і є гарним початком деінституалізації.



Якщо ваша дитина має особливі освітні потреби і збирається цього року до першого класу – БАЖАНО ВСТИГНУТИ пройти психолого-медико-педагогічну консультацію (ПМПК) і подати заяву до навчального закладу до кінця квітня, аби вони змогли підготуватися до надання якісних інклюзивних послуг.



Про сучасні підходи до навчально-виховного процесу учнів з особливими освітніми потребами – http://old.mon.gov.ua/files/normative/2017-01-11/6742/1_9-2.pdf



Уповноважений Президента України з прав дитини

Микола Кулеба

0 коммент.:

Дописати коментар