четвер, 23 лютого 2017 р.

Департамент кіберполіції радить громадянам, як уникнути загрози від так званих «груп смерті».




Батькам слід пильніше ставитися до інтересів та способу життя дитини, а в разі виявлення тривожних ознак – пояснити підлітку необхідні правила власної безпеки і поведінки, паралельно інформувавши правоохоронців.



В суспільстві останнім часом виник підвищений інтерес до так званих «груп смерті». Багато дітей та молоді з цікавості почали приєднуватися до таких спільнот.



У більшості випадків, коли учасник задовольнив свою цікавість та намагається вийти з так званої «гри», адміністратори та «провідники» застосовують до нього прийоми шантажу: зловмисники починають погрожувати близькому оточенню підлітка, якщо він не продовжуватиме «гру» і не виконуватиме завдань. При цьому злочинці використовують інформацію, отриману безпосередньо від самого учасника або від приведених ним друзів.



Подібний прийом є одним із інструментів психологічної маніпуляції для виведення з рівноваги потерпілого та його залякування. Такі повідомлення не несуть у собі реальної загрози. Вони є лише психологічним інструментом для досягнення мети зловмисником, оскільки фактично самі «адміністратори» знаходяться за межами України і не мають реальної змоги втілити свої погрози.



Відтак, оперативники радять батькам провести бесіди з дітьми щодо необхідних правил поведінки під час відвідування соціальних мереж. Зокрема, підліткові необхідно роз’яснити небезпеку від розголошення власної персональної інформації – анкетних даних, місця проживання, навчання тощо.



Батькам та дітям при виявленні спроб шантажу зловмисниками оперативники радять негайно повідомляти про такі факти до Департаменту кіберполіції(цілодобово) або за телефоном гарячої лінії (044) 374-37-13 (з 8:45 до 18:30 в робочі дні), а також адміністрації соціальної мережі, у якій було виявлено групу.



Джерело: Департамент кіберполіції Національної поліції України

0 коммент.:

Дописати коментар