середу, 17 червня 2015 р.

Сім’ї, які мають у власності земельну ділянку, тепер матимуть право на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям

Відтепер сім’ї, які мають у власності земельну ділянку, незалежно від її розміру, можуть звернутися за призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на загальних підставах. 

Законом України «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки» розширено коло осіб, які мають право на допомогу, як малозабезпечена сім’я. 

Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям визначають як  різницю між встановленим відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України" на відповідний рік рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75% прожиткового мінімуму для сім’ї.

Станом на 01.01.2015 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення державної соціальної допомоги встановлюється у сумі:

- для працездатних осіб у розмірі 21% прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 255,78 грн.
- для дітей у розмірі 85% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:  до 6 років – 877,20 грн.; від 6 до 18 років – 1093,10 грн.; від 18 до 23 років (за умови навчання) – 1035,30 грн.
- для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів – 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 949,00 грн.

Для дітей рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%, а для дітей одиноких матерів, які не перебувають у шлюбі, для дітей, у яких один або обоє батьків є інвалідами І чи ІІ групи, та дітей-інвалідів – на 20%.
Крім того, розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, для дітей віком від 13 до 18 років – на 500 гривень.

При цьому, максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, не може перевищувати прожитковий мінімум для сім’ї.

Слід взяти до уваги, що для визначення права на призначення допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання та  надати наступні документи:

• заяву;
• документ, який посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
• довідку про склад сім’ї;
• декларацію про доходи й майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
• довідку про наявність і розмір земельної частки (паю).

Прийом громадян управліннями праці та соціального захисту населення  проводиться  щоденно (крім вихідних), без перерви на обід.

При цьому, слід звернути увагу, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям не призначається, коли:

- працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-IV рівня акредитації протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду, згідно медичного висновку лікарсько-консультативної комісії, не більш ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб які доглядають за інвалідом І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років,  за інвалідами II групи внаслідок  психічного  розладу, а також особами, які досягли 80-річного віку);
- з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, а також хто-небудь із її складу протягом 12 місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку або оплатив послуги на суму яка на час звернення перевищує 10- кратну величину прожиткового мінімуму для сім`ї;
- у власності чи володінні малозабезпеченої сім`ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім`ї та додатково 10,5 квадратних метра на сім`ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

За наявності таких обставин, державна соціальна допомога може бути призначена на підставі рішень районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських і районних  у містах рад або утворених ними комісій у разі, якщо:

- у складі сім’ї є інвалід;
-  у сім’ї виховуються троє та більше дітей до 18 років (у разі навчання за денною формою навчання до 23 років);
- неможливість отримати будь-яких джерел для існування пов’язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім’ї.

Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Призначена державна соціальна допомога може бути зменшена до 50% її розміру у разі невикористання сім`єю можливостей знаходження додаткових джерел для існування.

У разі виникнення додаткових питань щодо надання державних соціальних гарантій радимо звертатися на безкоштовну обласну телефонну «гарячу лінію» 0800500620.  

За матеріалами сайту "Новини Полтавщини" http://np.pl.ua/

0 коммент.:

Дописати коментар