суботу, 13 грудня 2014 р.

У Комсомольську завершуються просвітницькі заняття для батьків за програмою «Без ляпасу: як з любов‘ю та повагою визначати дитині кордони»

Завершуються просвітницькі заняття для батьків м. Комсомольська за просвітницькою програмою «Без ляпасу: як з любов‘ю та повагою визначати дитині кордони». Вони проходили в рамках проекту «Зла традиція», який впроваджує Український фонд «Благополуччя дітей» у партнерстві з Fundacja Dzieci Niczyje (Польща) та громадською організацією «Центр «РОДІС» за підтримки методичного  кабінету відділу освіти Комсомольської міської ради.

Впродовж листопада-грудня 2014 року психологи і соціальні педагоги ДНЗ м. Комсомольська проводили інформаційну кампанію з батьками, які виховують дітей дошкільного віку. Метою навчання стало попередження насильства над дітьми. Всього за програмою «Без ляпасу: як з любов‘ю та повагою визначати дитині кордони» було заплановано провести 14 просвітницьких занять, з них 6 у ДНЗ «Попелюшка».

В дошкільному навчальному закладі «Попелюшка» програму «Без ляпасу: як з любов‘ю та повагою визначати дитині кордони» реалізують у вигляді тренінгового навчання. Його метою є попередження фізичного насильства над дітьми та популяризація відповідального батьківства і ненасильницьких методів виховання. Тренінги проводить практичний психолог закладу  Ірина Гартман.

Зокрема перший тренінг у ДНЗ «Попелюшка»  відбувся 11 листопада (блок І, зустріч 1-ша «Давайте знайомитись»), в ньому взяли участь 25 батьків. Другий – 19 листопада (блок I, зустріч 2-га «Я, моя дитина і …ляпас»), в якому взяли участь 20 батьків. Третій тренінг – 27 листопада  (блок II, зустріч 3-тя «Банк почуттів» ), його учасниками стали 23 батьків. 4 тренінг пройшов 4 грудня (блок III, зустріч 4-та «Замкнене коло»), в якому взяло участь 20 батьків.



Зокрема, під час 4-го заняття психолог закладу узагальнила уявлення учасників тренінгового заняття про юридичні норми, які забороняють застосовувати до дітей фізичні покарання та насильство. Батькам було запропоновано роботу в групах, де вони розглянули види та форми жорстокого поводження з дітьми. Під час досліду «Дихання свічки» Ірина Гартман наголосила на тому, що дитина – немов «вогник свічки»: якщо на неї сильно тиснути, вона «згасне». В ході рольової гри «Зверни увагу!» психолог спонукала батьків замислитися над тим, що дітям дуже складно набувати позитивного життєвого досвіду без батьківської підтримки, любові та опіки.

Особливо вразила батьків  медіа-презентація «Ми проти жорстокого поводження з дітьми». В кінці її перегляду присутні не стримували своїх почуттів. На завершення заняття завідувачка ДНЗ «Попелюшка» Олександра Грищенко зауважила, що для всіх присутніх такі засідання  є  корисною можливістю обмінятися досвідом сімейного виховання. В свою чергу батьки подякували за проведений тренінг і підтримали роботу дошкільного закладу в напрямку попередження  жорстокого поводження дорослих по відношенню до дітей.

Останні два тренінгові заняття за програмою «Без ляпасу: як з любов‘ю та повагою визначати дитині кордони» відбудуться в ДНЗ «Попелюшка» до кінця грудня 2014 року.

Дирекція ГО «Центр «РОДІС» висловлює вдячність за підтримку та співпрацю відділу освіти виконкому Комсомольської міської ради, міському методичному кабінету, адміністраціям і педагогічним колективам дошкільних навчальних закладів м. Комсомольська.

0 коммент.:

Дописати коментар