суботу, 17 листопада 2012 р.

Вивчаємо нові законодавчі акти у сфері протидії торгівлі людьми

9 листопада 2012 р. з різних регіонів України до Києва з’їхалися фахівці Національної тренерської мережі (НТМ) Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна». Метою зібрання став навчальний семінар «Практичні аспекти роботи з нормативно-правовими документами, прийнятими на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми».

Наразі тренерська мережа Міжнародного Центру «Ла Страда-Україна» представлена у 13-ти областях України. Від регіональної мережі НТМ в Полтавській області у семінарі взяла участь тренер-координатор Лілія Дмитренко, директор Комсомольської ГО «Центр «РОДІС».



На початку семінару фахівців НТМ привітала Катерина Левченко, президент «Ла Страда-Україна». Вона проаналізувала законодавчі акти у сфері протидії торгівлі людьми, яких на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми» цьогоріч було прийнято чимало.

Про стан впровадження державної політики у сфері протидії торгівлі людьми розповіла Олена Фаримець, начальник відділу протидії торгівлі людьми Департаменту ґендерної політики та оздоровлення дітей Міністерства соціальної політики України. Також вона надала рекомендації щодо роботи з нормативно-правовими документами, прийнятими на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми». Зокрема мова йшла про Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми» від 22.08.2012 р. №783.

Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» від 23.05.2012 р. №417 учасники семінару розбирали разом з Катериною Черепахою, директором Департаменту соціальної допомоги Центру «Ла Страда-Україна».

Юрист Центру «Ла Страда-Україна» Марина Легенька розповіла фахівцям НТМ про порядок виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. При цьому вона детально прокоментувала Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми» від 25.07.2012 р. №660.

Проміжні результати впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми на регіональному рівні, презентували національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Кириленко та представник українського офісу Міжнародної організації з міграції Тетяна Іванюк. Вони розповіли про досвід, який вже напрацьовано в Україні щодо впровадження механізму перенаправлення постраждалих від торгівлі людьми (остаточний варіант цього механізму був прийнятий також у 2012 р.).

Про реалізацію Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року з учасниками семінару говорила Людмила Ковальчук, віце-президент Центру «Ла Страда-Україна». Зокрема, йшлося про організацію та проведення членами НТМ Центру «Ла Страда – Україна» в навчальних закладах профілактичних заходів з проблеми запобігання торгівлі людьми, комерційній сексуальній експлуатації дітей та насильству над дітьми, безпеки дітей в Інтернеті (в т.ч. з використанням методики «рівний-рівному»). Також йшла мова про поширення інформації щодо роботи НТМ.

Про переформатування Національних «гарячих ліній» з питань запобігання торгівлі людьми та із запобігання насильству та захисту прав дітей повідомила Ірина Мидловець, директор департаменту комунікативної підтримки Національних «гарячих ліній» Центру «Ла Страда-Україна» (інформацію про це реформування буде розміщено на нашому сайті окремо).

У другій половині семінару фахівці НТМ працювали в групах. Це дозволило спільно розробити проекти інформаційних листівок для потенційних постраждалих від торгівлі людьми, а також інформаційної листівки для фахівців, які працюють у секторі протидії торгівлі людьми на регіональному рівні. Крім того, учасники семінару працювали над розробкою спеціальної анкети для школярів, яка стосується роботи Національних «гарячих ліній» з питань запобігання торгівлі людьми та із запобігання насильству та захисту прав дітей.

На завершення семінару менеджер Департаменту науково-методичної роботи Центру «Ла Страда-Україна» Вікторія Кизим проаналізувала організаційну роботу Національної тренерської мережі Міжнародного центру «Ла Страда – Україна» в 2012 р. і надала регіональним фахівцям НТМ рекомендації щодо підготовки річних звітів про свою діяльність.

0 коммент.:

Дописати коментар