суботу, 1 вересня 2012 р.

24 серпня відбулась акція «Громадський контроль»


24 серпня 2012 р. у Комсомольську відбувся чергового етапу акції «Громадський контроль», спрямованої на боротьбу з алкоголізацією городян під час міських святкових заходів. Його провели активісти трьох місцевих громадських організацій, в т.ч. «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК», «Вогняна рись» у місті Комсомольську» та «Центр розвитку дитини і сім’ї «РОДІС».

Дата цього етапу акції «Громадський контроль» була обрана невипадково, адже увечері цього дня у Комсомольську якраз проходив міський святковий захід - заключний гала-концерт Міжнародного фестивалю «Калинове літо на Дніпрі», присвячений 21-й річниці Незалежності. Тож на Театральній площі було дуже людно.

Частина комсомольчан і гостей міста спостерігала за урочистою церемонією закриття фестивалю і насолоджувалася концертними виступами його учасників. Інша частина городян насолоджувалася наїдками та напоями, в т.ч. алкогольними, за столиками, розташованими на проїжджій частині вулиці Миру, де була організована виїзна торгівля. Відзначимо, що за багатьма столиками разом із дорослими знаходилися діти, в т.ч. раннього, дошкільного і молодшого шкільного віку.



Ще вдень, до початку акції, активісти ГО «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК» та «Вогняна рись» обійшли всі пункти святкової виїзної торгівлі з метою вивчення асортименту товарів, зокрема в частині алкогольних напоїв. Адже у Комсомольську заборонений продаж пива (крім пива у пластиковій тарі та в алюмінієвих банках), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів під час проведення масових заходів. Підставою для заборони є рішення 22-ї сесії шостого скликання Комсомольської міської ради (від 03.07.2012 р.) «Про врегулювання питання продажу, споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів під час проведення масових заходів у місті Комсомольську».

Цей документ з’явився завдяки зверненню до міського голови шістьох міських громадських об’єднань м. Комсомольська, в т.ч. «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК», ГО «Батьківська рада м. Комсомольська», ГО «Центр розвитку дитини і сім’ї «РОДІС», ГО «ФОК СІГРА», ГО «Вогняна рись» у місті Комсомольську», ГО екологічної асоціації «Зелений світ». У зверненні, що датоване 20.04.2012 р., йшлося про необхідність вирішення проблем, пов’язаних з алкоголізацією комсомольчан під час міських святкових заходів.

Під час вивчення асортименту товарів в окремих пунктах святкової виїзної торгівлі 24 серпня було виявлено слабоалкогольні напої. Після роз’яснювальної бесіди реалізатори прибрали заборонений товар. Хоча не обійшлося і без закидів про те, що учасники акції «Громадський контроль» заважають їм займатися підприємницькою діяльністю.

Продовжилася акція «Громадський контроль» вже о 20.00, коли на Театральній площі розпочалися міські святкові заходи. Група представників ГО «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК», «Вогняна рись» у місті Комсомольську» та «Центр «РОДІС», підходили до кожного столика, за яким городяни розпивали горілку та слабоалкогольні напої, і роз’яснювали їм, що таким чином вони вчиняють протиправні дії. Громадські активісти попереджали цих комсомольчан про їхню відповідальність, радили припинити розпивання алкогольних напоїв на святі і прибрати пляшки.

Відзначимо, що з боку громадян, які на міському святі за столиками розпивали горілку та слабоалкогольні напої, заперечень не було. Під час роз’яснень всі вони реагували адекватно, говорили, що не знали, що вживання алкоголю під час масових заходів у місті заборонено. Після бесід дані громадяни припиняли вживання алкоголю і прибирали пляшки, тож викликати міліцію не довелося. При цьому частина із зазначених громадян (здебільшого молодь) запитувала: «А зачем же тогда они продают? Если бы они тут не продавали, то мы бы и не пили». На запитання: «Скажіть, хто продає?» громадські активісти відповіді не отримували, бо співрозмовники замовкали, побоюючись виказати продавців. Ще частина зазначених громадян (особливо жінки) схвально відгукувалися про заборону вживання алкоголю під час міських святкових заходів.

На цьому акція «Громадський контроль» не припиняється, дану роботу планується продовжити й надалі.

***************************

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ:
Акція «Громадський контроль» триває у Комсомольську з квітня 2012 р., її розпочали шість міських громадських об’єднань м. Комсомольська, в т.ч. «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК», ГО «Батьківська рада м. Комсомольська», ГО «Центр розвитку дитини і сім’ї «РОДІС», ГО «ФОК СІГРА», ГО «Вогняна рись» у місті Комсомольську», ГО екологічної асоціації «Зелений світ». Загальна інформація про акцію викладена на сайті її ініціаторів, «Громадська ініціатива «ЖИВИЙ КОМСОМОЛЬСЬК» тут http://www.komsomolsk.in.ua/metodologicheskie/metodologicheskaya-zapiska-1-otrezvlenie-obschestva
і тут http://www.komsomolsk.in.ua/narodnie-aktsii/grazhdanskiy-kontrol-otch-t-za-24-08-12

0 коммент.:

Дописати коментар