пʼятницю, 18 травня 2012 р.

18 травня - Всесвітній день музеїв


З перших років будівництва міста Комсомольська та Дніпровського (а нині Полтавського) гірничо-збагачувального комбінату першопроходці почали турбуватися про збереження своєї історії. У 1967 р. дирекцією комбінату були закуплені мінералогічні колекції для гірничо-металургійному (а нині політехнічого) технікума та навчально-курсового комбінату. Останні поповнилися надалі місцевими мінералами, палеонтологічними знахідками. У 1970 р. в мінералогічну колекцію комбінату надійшли матеріали з історії Кременчуцької магнітної аномалії, яку підготував головний геолог В.Ф.Халл. У 1985 р. був відкритий музей на базі технікуму, при якому активно працював гурток краєзнавства та археології під керівництвом С.А.Єремєєва.

У 1990 р. на базі відділу підготовки кадрів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату відкривається музей трудової слави ПГЗК, основу якого склали: мінералогічна колекція, матеріали про будівництво міста і комбінату, інформація про кращих виробничників і ветеранів ПГЗК. Надалі до музею було передано матеріали розкопок, що проводилися на території ГЗК та етнографічні матеріали, був відкритий виставкова зала.

15 квітня 1999 р. сесія Комсомольської міської ради ухвалила рішення «Про створення Комсомольського історико-краєзнавчого музею». Тоді ж керівництво ВАТ «ПГЗК» вирішило об'єднати експозиції музеїв комбінату і міста під одним дахом в будівлі відділу підготовки кадрів.

Завдяки спільним зусиллям міста і ГЗК, оновлені експозиції було урочисто відкрито влітку 2000 р. під час святкування Дня металурга і приурочені до 30-річчя запуску комбінату та 40-річчя заснування міста. Очолюють два музеї талановите подружжя Стахів - директор Комсомольського історико-краєзнавчого музею Тетяна Андріївна Стахів та завідувач музеєм ВАТ «Полтавський ГЗК» Микола Павлович Стахів.

У 2009-2010 рр., завдяки ВАТ «ПГЗК», згідно з дизайнерським проектом, було проведено модернізацію і реконструкцію обох музеїв. На сьогоднішній день об'єднаний музей міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК» має сучасне технічно оснащене приміщення, де розмістилися реконструйовані та нові експозиції. Працівники музею підтримують зв'язки з науковцями Національної Академії Наук України, з музеями, творчими організаціями та об'єднаннями в Україну і СНД.



В об'єднаному музеї міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК» є бібліотека наукової та духовної літератури, аудіотека класичної музики, відеотека науково-популярних та документальних фільмів, які демонструють в сучасному кінозалі.

Експозиції об'єднаного музею міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК»:
• Палеонтологічна колекція
• Давня історія (археологія)
• Часи пізнього середньовіччя
• Етнографічна експозиція (українська хата)
• Історія геологічних досліджень краю
• Історія будівництва міста Комсомольська та Дніпровського (а нині Полтавського) гірничо-збагачувального комбінату
• Історія підрозділів ВАТ "ПГЗК"
• Історія міста Комсомольська (окрема зала)
• Кіно-лекційна зала, що додатково містить виставкову та експозиційну функції (мінералогічна колекція і картинна галерея)
• Скансенс «Святині» за матеріалами розкопок археологічних експедицій і пам'ятний знак одному з перших дослідників археологічної спадщини околиць Комсомольська Ю.А. Шилову (знаходиться під відкритим небом біля входу до музею).


Крім традиційних оглядових екскурсій, співробітники об'єднаного музею міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК» проводять спеціальні екскурсії по історичних місцях, на промисловий майданчик ПГЗК, тематичні по місту Комсомольську.

В музеї є сувенірна лавка, де можна придбати туристичну карту Комсомольська, магніти з видами міста та околиць, календарі, книжкові видання, буклети. Також у сувенірній лавці є залізорудні окатиші, руда полірована різних розмірів, зразки різноманітного каміння (друзи), вишивки, сувенірні вироби з дерева, глини та ін..

Музей має дві власні філії: в дитячому оздоровчому центрі «Горизонт», де відображена його історія, і в політехнічному технікумі, в якому велика частка експозицій присвячена подіям Великої Вітчизняної війни.

На завершення розповіді про об'єднаний музей міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК» зазначимо, що працює він щодня (окрім суботи та неділі): з 8.00 до 17.00, перерва з 12.00 до 13.00. Вхід вільний. Екскурсії по заявкам. Конт. тел.: (05348) 7-53-03, моб: 067-5324559.

Джерело: сайт Об'єднаного музею міста Комсомольська і ВАТ «ПГЗК» http://muzey.pl.ua/

0 коммент.:

Дописати коментар