пʼятницю, 30 березня 2012 р.

Про виконання Програми соціально-правового захисту дітей у Комсомольську в 2011 році


Інформація про виконання Програми соціально-правового захисту дітей на 2011-2016 роки у 2011 році

23.02.2011 року згідно з рішенням шостої сесії Комсомольської міської ради шостого скликання була затверджена Програма соціально-правового захисту дітей на 2011-2016 роки.

Соціальний захист дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення права на сімейне виховання.

Протягом 2011 року виявлено 14 дітей, які залишилися без піклування батьків. З них: 8 дітей були влаштовані під опіку/піклування в сім’ї родичів, 1 – повернута на виховання матері, 3 — влаштовані у Кременчуцький спеціалізований будинок дитини, 2 дітей тимчасово знаходяться у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Комсомольську, вирішується питання їх подальшого влаштування.

Службою у справах дітей сформовано та постійно поновлюється банк даних стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, місцем походження яких є м. Комсомольськ, кандидатів в усиновлювачі, потенційних прийомних батьків. Інформація зберігається на електронних та паперових носіях, забезпечена робота Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». В 2011 році для введення в промислову експлуатацію ЄІАС «Діти» були придбані ліцензійні антивірусні програми «Касперський», ліцензійні операційні системи Windows Seven, придбана та встановлена охоронна сигналізація. Підготовлено та направлено для погодження акт про завершення робіт зі створення комплексної системи захисту інформації ЄІАС «Діти».

Станом на 01.01.2012 року на обліку ССД перебувало 86 дітей, які залишилися без піклування батьків. З них: 21 дитина-сирота, 59 дітей, позбавлених батьківського піклування, 6 дітей не мають підтвердженого статусу, справи про позбавлення батьківських прав їх батьків знаходяться у суді, до цього часу ще не розглянуті. На даний час 54 дитини проживають у сім’ях опікунів/піклувальників, 4 - у прийомних сім’ях, 21 дитина - у закладах та ПТУ на повному державному утриманні, 1 — ВТК.

З метою пропагування усиновлення та сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей та центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді продовжується інформаційна компанія у місцевих ЗМІ, під час якої роз'яснюється чинне законодавство, гарантії держави та матеріальне забезпечення прийомним батькам. Службою у справах дітей розповсюджуються буклети «Усиновлення. Що треба знати майбутнім батькам», «Опіка та піклування», «8 кроків до усиновлення дитини», «Сімейні форми виховання дітей, які залишилися без батьків», «Прийомні сім’ї». Міським ЦСССДМ протягом року підготовлено матеріал на радіо на тему: «Кожній дитині потрібна родина», забезпечена постійно діюча реклама на ТРК «ГОК» (у тележурналі «Вісник»), розповсюджено 122 рекламно–інформаційні матеріали щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2011 року громадянами міста Комсомольська було усиновлено 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 5 дітей були усиновлені вітчимами в шлюбі.
В місті станом на 01.01.2012 року функціонує 4 прийомні сім'ї, які виховують 9 малолітніх дітей (1 - сирота, 8 - позбавлені батьківського піклування). Дані сім'ї знаходяться під соціальним супроводом Комсомольського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та соціальним контролем служби у справах дітей. Організовано навчання прийомних батьків на базі Комсомольського міського ЦСССДМ, протягом 2011 року проведено 4 заняття груп спілкування.

Відповідно до чинного законодавства раз на рік службою у справах дітей спільно з навчальними закладами міста здійснюється контроль за умовами виховання та утримання дітей, які живуть у сім’ях опікунів/піклувальників. Під час контролю, звертається увага на взаємовідносини опікунів/піклувальників з підопічними дітьми, стан навчання, збереження здоров'я, інше. Одночасно контролюється стан збереження житла та майна підопічних дітей, наявність заборгованостей по комунальним послугам за житло дітей, наявність та стан збереження майна дітей, згідно актів опису майна. Службою у справах дітей сформовано та постійно оновлюється реєстр нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, з 80 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку служби, мають житло 35 дітей (11 - на праві власності, 24 — на праві користування), у 45 дітей житло відсутнє. Над житлом, яке належить дітям на праві власності встановлена опіка. В 2011 році 4 дитини, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16-річного віку, поставлені на квартирний облік.

Протягом 2011 року було розглянуто 39 суперечок між батьками щодо дітей, з них: 29 — з приводу визначення способів участі батька у вихованні дитини; 2 - визначення місця проживання дитини; 3 — перевірка цільового витрачання аліментів на дитину; надано 12 висновків щодо доцільності позбавлення батьків батьківських прав (за заявами громадян).

Комсомольським міським ЦСССДМ забезпечено діяльність консультативного пункту при пологовому відділенні міської лікарні. У 2011 році охоплено соціальним обслуговуванням з метою попередження безвідповідального батьківства та раннього соціального сирітства 32 особи з числа вагітних жінок і породілей (з них 1 – неповнолітня та 1 – наркозалежна жінки), всього надано 54 послуги. У 2011 році зареєстровано 1 випадок відмови від новонародженої дитини (у зв’язку з наявністю у дитини вроджених вад). Соціальним обслуговуванням ЦСССДМ охоплено 106 сімей, у яких виховується 162 дитини, з них 18 сімей охоплено соціальним супроводом.

При ЦСССДМ діє служба «Телефон довіри», який працює щодня з 13 до 17 години, крім вихідних та святкових днів, де надаються соціально-психологічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційних та правові консультації; протягом 2011 року - 824 консультації.

У 2010-2011 навчальному році закінчили професійні гірничий та будівельний ліцеї міста 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. З них: 3 продовжують навчання, 5 - були працевлаштовані на підприємствах міста.

Протягом 2011 року було організовано оздоровлення дітей, що потребують особливого захисту:
-ВАТ «Полтавський ГЗК» надано безкоштовно у вигляді благодійної допомоги 16 путівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на ІV тур до оздоровчого табору «Горизонт». Путівки отримали всі бажаючі діти вказаної категорії;
-5 підопічних та прийомних дітей відпочили у МДЦ «Артек» та 3 — у ОЦ «Молода гвардія» (м. Одеса), 1 — ДОЦ «Крилатий» (Херсонська область), путівки надані безкоштовно управлінням у справах сім’ї і молоді Полтавської облдержадміністрації;
-організовано оздоровлення дітей-вихованців міського притулку на базі медичного кабінету притулку, проводилися фізіопроцедури та фітотерапія.

Запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей.

Протягом 2011 року проведено 4 засідання Координаційної ради у справах дітей, на яких розглядалися питання про підсумки роботи по соціально-правовому захисту дітей щоквартально, про результати перевірок, про стан соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інше.

Службою у справах дітей постійно проводиться робота з сім'ями, де батьки не в повному обсязі виконують свої обов’язки по вихованню малолітніх та неповнолітніх дітей. Станом на 01.01.2012 року на контролі служби знаходиться 58 таких сімей. Протягом 2011 року службою у справах дітей спільно з ВКМСД, співробітниками притулку для дітей «Надія», центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було здійснено 129 соціальних патронажів в сім'ї. Протягом 2011 року до МВ УМВС України в Полтавській області направлено 8 клопотань про притягнення до адміністративної відповідальності 8 батьків, відповідно до ст.184 КУпАП за неналежне виконання батьківських обов’язків; до Комсомольського міського суду подано 7 позовів про позбавлення батьківських прав 10 батьків по відношенню до 7 дітей, 1 позов про відібрання 3 дітей у 2 батьків без позбавлення їх батьківських прав; до прокуратури м. Комсомольська направлено 2 висновки про доцільність позбавлення батьківських прав з пакетом матеріалів.

З метою попередження дитячої безпритульності, органом опіки та піклування контролюється питання збереження житлових та майнових прав дітей при вчиненні батьками або особами, які їх замінюють, правочинів щодо житла та майна, де діти мають право власності або користування. Протягом 2011 року розглянуто 70 заяв громадян та надано відповідні дозволи. Дозволи надаються за умови рівноцінності або покращення житлово-побутових умов дітей.

Міським відділом освіти та адміністраціями навчальних закладів міста проводиться робота щодо своєчасного виявлення бездоглядних дітей: забезпечено виконання Інструкції з обліку дітей та підлітків шкільного віку, в кожному навчальному закладі створено банк даних, який містить інформацію про дітей з сімей різних категорій. Психологічною службою систематично проводяться заняття з елементами тренінгу, психологічні практикуми для учнівської та батьківської громадськості з метою попередження безпритульності та бездоглядності дітей.

В міському притулку для дітей «Надія» за період з січня по листопад 2011 року надано соціальну допомогу 73 дітям, які потрапили до притулку внаслідок: 32 — самовільно залишили сім’ї або інтернатний заклад, 4 — знайдені, 11 – вилучені з сім'ї, 9 дітей самостійно звернулися за допомогою. Дітям була надана соціальна допомога та проведена корекційна робота психологом та педагогами з дітьми та їх батьками, надані педагогічні, психологічні консультації та рекомендації щодо подальшого спілкування з дітьми. Протягом 2011 року службою у справах дітей проведено 4 перевірки діяльності притулку для дітей «Надія» з питань утримання, виховання та розвитку дітей в закладі. Щомісяця міською СЕС здійснюється контроль за санітарно-гігієнічними умовами.

З 01 грудня 2011 року на базі притулку для дітей «Надія» відкрито перший в Полтавській області Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Комсомольську, розрахований на 30 дітей.

Попередження насильства в сім’ї, запобігання жорстокому поводженню з дітьми.

Станом на 01.01.2012 року на обліку ССД перебуває 1 дитина, яка зазнала жорстокого поводження в сім’ї. Протягом 2011 року надійшло 2 заяви про вчинення насильства в сім'ї по відношенню до дітей. Службою перевірено вказані факти, проведено обстеження житлово-побутових умов проживання дітей, бесіди з дитиною та батьками. По вказаним повідомленням про вчинення насильства в сім’ї, направлено матеріали до МВ УМВС України в Полтавській області для притягнення винних до адміністративної відповідальності, після чого сім’ї протягом року залишаються на контролі.
Службою у справах дітей розповсюджуються буклети «Насильство в сім’ї. Як йому запобігти», «Жорстоке поводження з дитиною, його наслідки».

Методична робота

У 2011 році службою у справах дітей були розроблені та видані буклети «Підліткам про працю», «Сімейні конфлікти. Сваряться батьки — страждають діти», «Як говорити з дитиною про розлучення» та буклет з соціальною рекламою діяльності служби у справах дітей та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Комсомольську. Буклети роздані серед навчальних закладів міста та розповсюджуються працівниками ССД під час прийому громадян.

Службою у справах дітей протягом 2011 року було організовано 3 свята для дітей з неблагополучних сімей до 1 червня, 1 вересня та до Нового року, в яких прийняли участь 59 дітей.
До Нового року для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у прийомних сім’ях та сім’ях опікунів (піклувальників) проведено свято у Центрі дитячої та юнацької творчості з врученням солодких подарунків від міського голови, ВАТ “Полтавський ГЗК” та Народного депутата К.В.Жеваго.

Начальник служби у справах дітей Л.П. Василенко

Джерело: офіційний сайт Комсомольської міської ради http://www.komsomolsk.org.ua/index.php?do=files&op=download&fileid=1434

0 коммент.:

Дописати коментар