середу, 2 листопада 2011 р.

У Києві обговорили способи використання інноваційних технологій у профілактиці торгівлі людьми

За ініціативи та під орудою  Міжнародного центру "Ла Страда-Україна"  25-26 жовтня 2011р. у Києві вібулась Міжнародна конференція "Досвід і перспективи використання інноваційних технологій у профілактиці торгівлі людьми в Україні, Молдові та Білорусі". Цей широкомасштабний захід пройшов у рамках проекту «Датська програма по протидії торгівлі людьми у країнах Південно-Східної та Східної Європи».

Конференція "Досвід і перспективи використання інноваційних технологій у профілактиці торгівлі людьми в Україні, Молдові та Білорусі" зібрала фахівців з Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, представників громадських організацій і благодійних фондів з Білорусі, Молдови, які активно провадять профілактичну діяльність, а також Представництв міжнародних організацій - МОМ, ОБСЄ та польської фундації «Нічиї діти».

В ході Міжнародної конференції представники різних структур та організацій України, Молдови та Білорусі представили інформацію щодо останніх тенденцій та викликів, обмінялися досвідом роботи у профілактиці торгівлі людьми. Зокрема на пленарному засіданні були розглянуті й обговорені нові виклики у діяльності з попередження торгівлі людьми, організація інформаційної роботи з безпечної міграції через Інтернет, можливості глобальної мережі для ведення профілактичної діяльності у боротьбі з торгівлею людьми, використання інноваційних технологій у превентивних кампаніях для батьків та дітей-сиріт, освітні модулі з попередження торгівлі людьми та мінімізації корінних причин цього негативного явища, системність в організації просвітницької превентивної роботи з дітьми, педагогами, батьками, громадськістю та інші актуальні теми.

У рамках обміну досвідом Центр «Ла Страда-Україна» розповів про діяльність Національної тренерської мережі та Національної «гарячої лінії» як ефективних інструментів профілактики торгівлі людьми. Молдовська організація CNPAC представили досвід роботи свого ресурсного онлайн-центру. Свої найкращі практики роботи соціальних педагогів за методикою «рівний рівному» та створення молодіжної мережі освітян соціального спрямування презентували представники Гагаузії та Придністров’я. Експерт з Польщі Марчін Солодкі поділився досвідом про курси електронного навчання (e-learning courses). Також власні напрацювання представили тренери-координатори Національної тренерської мережі Центр «Ла Страда-Україна»

В ході роботи у групах та у форматі майстер-класів учасники конференції поглибили свої знання та обмінялися досвідом з тем: "Безпека особистості у соціальних інтернет-мережах", "Методика «жива бібліотека» як інструмент профілактичної роботи", "Ефективний пошук роботи", "Просування соціальних тем у соціальних мережах", "Співпраця зі ЗМІ у контексті ведення профілактичної роботи з протидії торгівлі людьми", "Способи залучення волонтерів до проведення вуличних акцій", "Інтерактивні методики попередження торгівлі людьми (форум-театри, ігри, флеш моби)" та ін..



Одним із результатів роботи Міжнародної конференції "Досвід і перспективи використання інноваційних технологій у профілактиці торгівлі людьми в Україні, Молдові та Білорусі" стало прийняття рекомендацій щодо:

• внесення змін відповідно до нових викликів розвитку проблеми й суспільства до програм та проектів з протидії торгівлі людьми;
• включення теми профілактики торгівлі людьми до державних освітніх програм, базуючись на постійній експертизі цих програм;
• інтенсивне використанні інтерактивних технологій та методики «рівний рівному»;
• включення до профілактичної роботи задач, пов’язаних із впровадженням національного механізму перенаправлення;
• впровадження у профілактичну діяльність гендерних підходів;
• продовження роботи з розвінчання стереотипів щодо торгівлі людьми та формування безпечної поведінки;
• виокремлення в окрему групу ризику постраждалих від внутрішньої торгівлі людьми, колишніх мігрантів, іноземців, які перебувають на території держави та зміна зв’язку і методів роботи з ними.

Довідково: Серед членів Комсомольської міської ГО "Центр "РОДІС" є кілька представників Національної тренерської мережі Міжнародного Центру "Ла Страда - Україна". Один з них, Лілія Дмитренко (тренер-координатор НТМ у Полтавській області), взяла участь в роботі   Міжнародної конференції "Досвід і перспективи використання інноваційних технологій у профілактиці торгівлі людьми в Україні, Молдові та Білорусі".   

0 коммент.:

Дописати коментар