середу, 2 лютого 2022 р.

Таланти Полтавщини: Юний краєзнавець і журналіст Захар Зіненко

Знайомтесь – юний краєзнавець Захар Зіненко з Козельщини. Якщо буватимете в цьому селищі, напевно кращого екскурсовода вам не знайти. Та й взагалі цей 15-річний талановитий  хлопець – дуже цікава людина. Свідченням цьому є наша з ним бесіда, що відбулася минулої осені.

Насамперед зазначимо, що Захар – палкий патріот свого краю, давно захоплюється історією Козельщинської громади та колишнього Козельщинського району.

Захар: – Краєзнавцем може стати будь-хто з любителів історії краю. Але я скажу, що просто любити історію – це мало, треба бути патріотом рідного краю. Щоб краєзнавство було справою, якою ти насправді захоплюєшся. А ще потрібно бути комунікабельним, допитливим і не боятися в людей чогось просити та домовлятися. Раніше я переглядав літогравюру Козельщини й намагався зрозуміти, що за споруди на ній зображені, але не вистачало інформації. Багато місцевих жителів не дуже добре знають історію Козельщини, а хто її знає (це одиниці) щоб розповісти часто не мають часу, а інколи й бажання. Хоча деякі все ж розповідають про те, що чули від діда-прадіда. Ми з моїм другом маємо на меті скласти краєзнавчу карту нашого селища – з історіями будівель, інших різних місць. Насамперед це допомагатиме розвитку туризму в нашому населеному пункті.

До речі, цей юний краєзнавець створив та адмініструє в Facebook групу «Козельщина історична»

Захар: – Ідея створити саме краєзнавчу групу виникла у мене давно. Скільки груп і про культуру, й про освіту, а от краєзнавство – не було. Веду її з 22 квітня 2021 року. Спочатку не вірив, що в групі буде багато людей, а зараз в ній вже близько 1,2 тис учасників. Гадаю, моя діяльність буде корисною в майбутньому та допоможе розв'язанню проблеми «малоописаності» та «малодослідженості» історії Козельщини.

Окрім цього, Захар почав збирати все, що стосується рідного селища, навіть цеглу з різними штампами. Бо плекає надію на відновлення місцевого краєзнавчого музею. Також сподівається, що колись у Козельщині розчистять і дослідять монастирські підземні ходи, про які складено дуже багато легенд.

Хлопець є учнем Козельщинського ліцею, має значні успіхи в навчанні. Зокрема, здобув призові місця в обласних і всеукраїнських предметних олімпіадах. Був стипендіатом благодійної організації «Smart Foundation». У майбутньому мріє стати археологом.

Захар: – Мене завжди цікавило, хто жив на території мого рідного краю. Люблю читати книги з історії Полтавщини, розмовляти з краєзнавцями про події на території мого району. Буваючи у Приліпці, часто піднімаюся на Шар-гору та лягаю на зелену траву, заплющюю очі й уявляю стародавнє місто Голтов. В 2019 році я побував у Більському городищі – одній із археологічних пам'яток Полтавщини, і завдяки побаченому та почутому впевнено вирішив ким хочу стати. Археологом! Часто згадую слова Тараса Шевченка: «Я люблю археологію, таємничу праматір історії». А відкривати таємниці – це моє улюблене заняття. Також надихають мене слова Максима Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».

Додамо цікавий факт: Захар навіть здобув хоч і невеликий, але справжній досвід археолога. Не так давно брав участь в архітектурно-археологічній експедиції Київського відділу інституту археології НАНУ під Білою Церквою. Там разом із командою досвідчених археологів упродовж кількох днів мав справу з унікальними старовинними пам’ятками та знахідками.

Захар: – У селі Пугачівка Рокитнянського району на Київщині досліджували балтський могильник ХІ століття, а під ним черняхівське поселення ІV століття. При мені була знайдена фібула  застібка для плаща, а також люлька й різні фрагменти кераміки.

І то ще не все про Захара Зіненка в його 15 років!

У вересні 2021 року він став співзасновником онлайн-видання «KozMedia» в соцмережі Facebook і разом із друзями-волонтерами реалізує цей проєкт для Козельщинської громади.

Крім цього, Захар навчається в гуртку юних журналістів. Одночасно він позаштатний кореспондент районної газети «Козельщинські вісті», має посвідчення журналіста. А недавно почав публікуватись і в обласній газеті «Зоря Полтавщини».

Ось такий унікальний хлопець живе на Полтавщині в славному селищі Козельщина.

Захар Зіненко переконаний, що історію свого рідного краю, своєї держави творить кожна людина. Тож і сам прагне зробити гідний внесок. Побільше би нам таких свідомих, небайдужих, активних юних громадян – тоді за Україну можна бути спокійними.

Захар: – Для нашої України бажаю насамперед миру, бо коли його немає, все решта – прості балачки. Українцям зичу тепла у душах. Знаю, що після подій 2014 року жителі нашої країни стали ближчими одне до одного. Ми стали однією великою родиною. Хочу, щоби це не зникло, бо сила – в єднанні, сила – в нас. І тоді жодний ворог не переступить наш кордон, жодний язик злим докором не проб'є наш щит.


1 коментар: